2018. október 9., kedd

Évszázados diaképek - Világítás falun

Fénykorában a Tungsram fenntartott egy bemutató- és előadótermet a budapesti Eötvös utcában. Később a cég amerikai tulajdonosai már nem tartották fontosnak az intézmény működtetését és bezárták azt. Az egykori előadásokhoz készített többszáz megmaradt üveges diakép a Világítástechnikai Társasághoz került és digitalizálva, de rendezetlenül elérhetővé vált a VTT honlapján. A diák legnagyobb része inkább csak szakmai, illetve technikatöréneti szempontból lehet jelentős, de talán szélesebb körű érdeklődésre tarthatnak számot azok a közel évszázados képek, amelyekkel a szélesebb nagyközönség számára próbálták bemutatni a villanyvilágítás előnyeit. Ebben az összeállításban azok közül a diák közül válogattam, amelyekkel a falusi lakosságot kívánták megszólítani. A világítás előnyeit méltató érvekről Moldova írása jut az eszembe:

"Még az 50-es évek elején egy ésszerűsítő brigád járta a földeket, új és hatékony technikára akarták tanítani a hagyományok láncaiban vergődő parasztságot. Útjukban egyszer meglátnak egy öreg parasztot, aki épp kaszálgat kinn a réten.
Odamennek hozzá.
– Nem jól csinálja az elvtárs, így nem elég termelékeny a munkája. A kaszanyél túloldalára is kellene szerelni egy vasat, mert úgy akkor is vágná a füvet, mikor visszafelé húzza a kaszát.
Mit lehetett tenni? Az öreg rárakott még egy vasat a kaszára. Egy év múlva megint elvetődik hozzá a brigád, megnézik a munkáját, de most sem elégedettek vele:
– Így már valamivel jobb, de még termelékenyebb volna az elvtárs munkája, ha hátul a nadrágszíjába beakasztana egy gereblyét.
– Egy gereblyét a nadrágszíjamba?! Minek?
– Mert úgy mindjárt össze is szedné a szénát maga mögött.
Az öreg kénytelen-kelletlen ezt is megcsinálja, de mikor a következő évben újra meglátja az ésszerűsítő brigádot, hanyatt-homlok elhány mindent, elmenekül, de még futás közben is kiáltozik:
– Tudom ám, hogy mit akarnak tőlem, tudom én!
– Mit?
– Azt, hogy akasszak egy viharlámpát a tökömre, mert akkor éjszaka is tudok dolgozni!"


 
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése