2013. augusztus 26., hétfő

Mennyi az annyi?

Telefonon hívott egy barátom: ott áll egy barkácsáruház villamos osztályán, lámpát szeretne venni. Ledest, mert ez a divat. A kérdése az, hogy melyik ad annyi fényt, amit már érdemes megvenni? A dobozra mindenféle lumen számok vannak ráírva, de azok neki nem mondanak semmit.
Lehet, hogy nem ez a barátom az egyetlen, aki értetlenül áll a lumenek előtt, ezért született ez a poszt. Pedig nincs új a nap alatt: sok évtizeddel ezelőtt egyszer már született egy olyan rendelet, hogy a fényforrásokra a wattszám mellett a lument is rá kell írni. Az emberek azonban nem barátkoztak meg ezzel a fogalommal, aztán szép lassan el is tűnt ez az adat a lámpadobozokról. Most újra kötelezővé tették a lumenszám feltüntetését.
De mi is az a lumen? Sok embernek csak az a mondás jut róla az eszébe, hogy valaki nem egy nagy lumen. De ha ideírom, hogy ez a fényáram egysége, valószínűleg ezzel sem oszlik nagyon a homály. Valójában a fényáram az az összes fénymennyiség, amit egy fényforrás a tér minden irányába kisugároz. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy függetlenül attól, hogy akarunk-e minden irányba világítani, vagy sem!) 1 lumen nagyon kevés: 1 wattnyi villamos teljesítményből a közismerten energiapazarló izzólámpák is 10-12 lumennyi fényt tudnak előállítani. A fénycsövek 50-80-at, a legkorszerűbb ledek akár százat is. Ezt a lumen/watt viszonyszámot hívják fényhasznosításnak, és a lámpagyártók legfőbb törekvése, hogy minél nagyobb legyen az értéke.
Legegyszerűbben úgy igazodhatunk el a lumenek között, ha a jól ismert izzólámpával hasonlítjuk össze a fényforrásokat. Egy európai uniós rendeletben (244/2009 a száma, ha valaki utána akar nézni) szerepel egy olyan táblázat, amiben megtalálható, hogy a különböző fényforrások lumen értékei  milyen teljesítményű izzónak felelnek meg. Ide másolom a táblázatot:
Ennek alapján a válasz tehát az, hogy aki eddig egy 60 wattos izzólámpát használt, és a fényét elegendőnek ítélte, az olyan ledet válasszon, aminek a fényárama legalább 800 lumen, ekkor nem fogja kellemetlen meglepetés érni.
Hangsúlyozni kell, hogy mindez csak azokra a fényforrásokra vonatkozik, amelyek nagyjából egyformán, a tér minden irányába világítanak. Az irányított fényű, tükrös lámpák esetében a fényáram helyett egy másik mennyiséggel, a fényerősséggel kell megismerkedni. De erről majd egy más alkalommal lesz szó.


2 megjegyzés:

  1. Köszi. Ez nagyon érdekes. Pont a napokban mesélte egy fiatal munkatársam hogy ledszalagot hozatott Kínából neten keresztül és az egész lakásában azzal világit felére csökkent a villanyszámlájuk azóta. Ráadásul sokkal jobb mert ott helyezte el a fényforrásokat ahol neki praktikus volt.

    VálaszTörlés
  2. 5 méteres ledsort vettem 80W leadott, 36W fogyasztás,és asszem 800 lumen,meg vagyok vele elégedve,és a távirányítónak köszönhetően,ágyból is megy lazán :)

    VálaszTörlés