2013. december 2., hétfő

Ufóinvázió legbátrabb városunkban

Civitas Fortissima, magyarul A legbátrabb város. Balassagyarmat városát tüntették ki ezzel a címmel, annak emlékére, hogy 1919. január 29-én a magyar katonák hősiessége, és a fegyvertfogó polgárok, vasutasok önfeláldozása felszabadította a várost az idegen uralom alól. A város legszebb tere a napokban kapott olyan új világítást, ami az esti órákban egy ufóhadsereg inváziójának képét kelti a gyanútlan járókelőkben.


Sajnos úgy tűnik, hogy a világ leghülyébb divatlámpáit sikerült valakinek rásózni a legbátrabb városra! Maguk a lámpák felfelé világítanak, így minden rárakódott por, bogárhulla elvesz valamit a fényből. Hogy az utca mégse legyen teljesen sötét, a lámpák ufó-szerű kalapjáról verődik vissza némi fény. A kalapok most még fehérek, de nemsokára - ismerve a hazai lámpa-karbantartások állapotát - minden bizonnyal elszürkülnek, ráadásul a fényvisszaverő képességük már most sincs sehol egy rendes tükörhöz képest. Viszont piszok drágák, a közvilágítás céljára készülő lámpatestekhez képest.


A képekről is látszik, hogy több zavaró fényt kapnak a tér két oldalán álló házak, mint maga a megvilágítani kívánt talajszint. Ráadásul ez a szórt fény rendkívül egyenetlen is, sötét-világos foltok zavarják a homlokzatok képét.

 

Nagy kár, hogy hazánkban lassan már a világítás is olyan lesz, mint a foci vagy a politika: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Az eredmény önmagáért beszél. A szegény balassagyarmatiak pedig még hosszú évekig botladozhatnak a homályba borult téren, a nyeles ufók között.

 (A képek forrása: http://ipoly.menti.hu, Horváth Attila felvételei)

Frissítés: az ufótámadás  Zuglót is elérte. Itt egy kép a Bosnyák térről: az ünnepek elmúltával a karácsonyi vásárt elbontják, az ufók maradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése